boktips

har just läst en relativt ny bok om lek; Lekens flertydighet -om barns lek i en institutionaliserad barndom, av Maria Oksnes. Hon skriver mycket intressant och lite nytt om hur vi ser på barns lek i förskolan.

I boken försöker hon visa på att det finns alternativa och mer flertydiga sätt att förstå barns lek, i kontrast till den rationella och ofta ensidiga uppfattningen som präglat den traditionella lekforskningen.

Hon skriver om två sätt att se på lek där ett är det appolinska synsättet, där leken betraktas som positiv och rationell och associeras med ordning. Där vi ser leken som ett verktyg för lärande. Detta rationalistiska sätt att se på lek menar hon har dominerat västvärldens tänkande om lek. Ett annat sätt är det dionysiska synsättet som förknippar leken med det irrationella, det oförutsägbara och kaos.  Hon ställer frågan - är leken värd att framhäva för att den har viktiga funktioner för barns utveckling och lärande eller är det värt att ge utrymme för barns lek på grund av dess egenvärde?

Mycket läsvärd och viktig bok, stundtals ganska provocerande för en som mig, som hittills, nästan enbart läst om lek ur ett appolinskt synsätt, lek och lärande känns ju nästan som ett symbiotiskt par! Men nu har jag fått lite nya tankar.Kontraster

Idag har jag åkt slalom med dottern på friluftsdagen. Efter några timmar Tunga ben i tunga pjäxor. Ikväll har jag haft klassisk dansklass. Övningarna vid stången präglas av lätthet, snabbhet och gracil känsla. Jag sitter just nu nedsläppt i soffan med lite ost och megastor tekopp. Fullkomligt nöjd.


nu är det dags att gå hem

Nu gör jag helg och går hem till familjen. Har undervisat mycket igår och idag på förmiddagen. Kul och intressant om förskoleforskning och ämnet etnicitet. Hanna Wikströms bok Etnicitet klart läsvärd i ämnet. Studenterna gillade också och hade funderingar och tankar runt ämnet. Idag fredagsklickade jag hem några böcker från bokus ska berätta när de dyker upp vilka det var. Under eftermiddagen har jag lyxat mig med att rensa några dammiga pappershögar på skrivbordet. Det är fortfarande mest högar på mitt skrivbord men nu lite mer organiserade kategoriserade högar. Ska hit och skriva imorgon så det känns bra att skrivbordet ser redo ut nu.
Ska också vila och känna mig glad i tanken att F haft en jättebra skolvecka, förra veckan var lite tuff av olika anledningar, och åt att hon verkar ha fina pedagoger runt sig. Den här veckan har de åkt skidor varje dag på arbetspasset efter lunch, tokmycket gillar jag det.
Trevlig fredagskväll!

avhandling på golvet


Skrivaren fungerade till slut och nu är papperen utlagda på golvet!


lite jädrar anamma

önskar mig just nu. Jobbar några timmar söndagsjobb. Skriver alltså. Men lite såsigt går det efter den roliga fyrtioårsfesten igår. Första gången jag var på fest i foajén på teatern, men det var ju en jättefin festlokal. Fin och trevlig fest, många nya möten, kul kul. Roligt att göra sig fin i svart klänning, klackskor och lite guldlack på naglarna. Maken i kostym, väldigt snygg han också :-)

Så nu åter till texten som jag för tillfället ville skriva ut men skrivaren verkar ha tagit helgledigt, så himla typiskt just nu.

detaljer

piffade och städade lite på mitt nattygsbord. Bordet är ärvt från mamma och pappa och har en stomme i trä som är målad i rött med en vit marmorskiva. Det är så fint och jag tycker mycket om det. Ikväll ställde jag dit min nyköpta lilla glasask från Ittala, som var ett fynd pga en liten skärva i glaset på baksidan av locket. Jag ska ha mina värdaste saker i den, som F brukar säga.

Sen en liten bokhög. Har efter läsupplevelsen av Lila Hibiskus haft lite svårt att veta vad jag ska ta tag i, älskade Lila Hibiskus och ska snart läsa En halv gul sol av samma Chimanda Ngozw Adichi.
Men nu fick det först bli Karin Alvtegens En sannolik historia, som ligger överst i högen. Helt okej bra. Övrigt i bokhögen Lilla Sparvel av Barbro Lindgren. Vart du än går av Kabat-Zinn, min allra bästa mindfulnessbok och så Sven-Erik Liedmanns Hets, om skolan i Sverige idag, lite fackläsning. Plus ett gäng inredningstidningar i botten av högen så klart! Så nu åter till jobbskriv!RSS 2.0