lite tomt i huset

F är hos mommi och moffa och ska sova där inatt, hon blev hämtad idag efter lunch. Skidskola imorse, otroligt härligt ute, Filippa skidade på som bara tusan! Nu är det lite tyst i huset, men rätt skönt, det var länge sen hon sov hos mamma o pappa och det är skönt att ta paus från varandra ibland, även om hon är vår sötaste prinsessa! Nu gör vi oss iordning för lounge-invigning, som det står på inbjudningskortet, ska bli skoj att gå på lite fest och bara ha det trevligt! Så nu ska jag get myself organized, har ingen aning om kläder än så det blir spännande att se om det finns något rent, helt och juste att ta på sig! Ett glas vin, en dusch bättrar på läget något!


pustar ut lite nu

Tänk att allting (nästan) går och att man (oftast) klarar mer än man tror. Ïgårkväll var det lite motigt och för mycket att göra, jag fick lite kraft och klarade det. Undervisningen idag har gått, morgonen började med nykterhetskontroll, fem minuter kvar innan undervisningen skulle börja, du verkar lite stressad sa polisen, men blås nu fyra sekunder i det här röret, jag försökte andas djupt, vilket är lite svårt när man har stressandning uppe vid öronsnibbarna och klarade således inte att blåsa utåt i fyra sekunder. Du får blåsa igen meddelar polisen, det går snabbt tillägger han, nästa gång gick det bra och jag kunde köra och parkera bilen. Under föreläsningen gick projektorn sönder och vi fick ringa helpdesk och min käraste kollega sprang upp med en portabelprojektor, det löste sig iaf. Dansen hann jag inte med, men M kände sig så pass stark att han skjutsade dit F. Tack söta a-s och Ida för era kommentarer, de värmde! Nu ska jag ta en kopp te och känna mig nöjd över dagen och känna värme och gladhet i kroppen efter fridansen ikväll.


kraft och energi tack

Får inte ihop ekvationen ikväll, är så trött men har kvar jobb som måste göras till imorgon eftersom jag undervisar från kl 8-18, jag kan ju inte stå där icke påläst, plus att hela köket är kvar efter middagen. M har fått ngn typ av magsjuka, just nu sover han. Vet inte hur morgondagen heller ska lösa sig eftersom Sötis har dans kl 16, jag har iofs paus mellan 15-17 men det känns ngt stressigt att vara med på dansen till kvart i fem och så hasta hem med F och sedan tillbaka till undervisningen kl 17. Behöver paustid och görolös tid känner jag just nu...... Okej nog med lite ömkande, om jag gör det värsta i köket och sedan gör nytt te och tvingar mig att snabbt läsa igenom föreläsningen jag ska hålla för att sedan ögna igenom boken jag ska leda ett litteraturseminarium på. Jag provar så, kan ju inte bli värre än att jag somnar :-) Hörs!

Logistiken

Ja för det handlar ju om logistiken som min vän M brukar säga. Vilket betyder hur man organiserar t ex hur man tar sig ut ur huset med tid att passa tillsammans med trotsig treåring. Imorse var det ett väldigt logistikerande, M skulle varit stolt! Jag beskriver eftersom jag, nu när jag slappnar av i soffan efter denna dag, kan se att det gick rätt bra. Magnus skulle till läkare kl 8.30 eftersom han har pajat knäet efter badmintonspel i lördags, jag å F skjutsade honom dit, sedan lämnade jag F på förskolan iklädd pyamas eftersom de har tvärtomdag idag, innan lämningen var vi hem en sväng för att hämta gosedjursnalle som hon glömt på hallgolvet och jag ryckte åt mig hennes tandborste så hon borstade lite i bilen. Efter lämningen for jag hem och gjorde i ordning mig själv och fixade kaffe och mackor att ta med i bilen mot Sollefteå. Sedan ringde M och ville bli hämtad efter läkarbesöket, hämtade honom. Sedan tog jag vår bil och ställde den påMc Donalds och gick till Avis och hämtade hyrbil, körde till jobbet och hämtade saker till undervisningen, samt hämtade jag min kära kollega M som idag följde med till Sollefteå för att passa på att hälsa på släktingar. Jätteroligt att få sällskap, ni vet ju jag gruvade mig förra gången :-) Sen efter denna logistikens morgon har allt flytit på bra. Mamma hämtade F vid halv fyra och var med henne på barndansen. Det hade också gått jättebra. och undervisningen gick också bra, redovisningar av deras lärandemiljöuppgifter, spännande att höra vad de kommit fram till. Nu är jag rätt mycket trött, tur att inte alla dagar ser ut så här, känns skönt att "bara gå till jobbet" imorgon. Kram!

nöjd skidåkare

Halloj!
Så här mysigt är det att gå på skidskola!


.se

Filippa har börjat skriva bokstäver på datorn och samtidigt som hon skriver så berättar hon vad hon skriver, tal och skrivande sammanfaller dock inte till innehåll ännu, men hon tycker det är väldigt roligt. Igår berättade hon att hon skrev .se, nu skriver jag Filippa punkt se sa hon. Jag lärde mig vad .se var rätt sent i livet, hon är 3, 5 år gammal och har redan snappat upp uttrycket, fascinerande. Det är även ovant att tänka att hon förmodligen lär sig bokstäver och att sätta ihop bokstäverna snabbare på datorn än med penna, men är det fel? Det är som sagt mer ovant att tänka sig läs- och skriv utvecklingen på det sättet, men egentligen är ju artefakten sak samma, huvudsakligen att den artefakt man använder sig utav skapar motivation till att hålla på, penna, eller datorn.

Övrigt så har vi trots en kall och snöig helg varit ute mycket. Jag och F hade en ledig dag i fredags, så otroligt mysigt. Vi var till frisören kl 9 och F fick klippa sig, hon satt som ett ljus i stolen och mumsade zootabletter. Sen gick vi och fikade och shoppade. På eftermiddagen gjorde vi en snökoja ute och innan det hann jag åka en skidtur med min kompis M, 5 km, svettigt och skönt. Fredagsmysigt på kvällen, hämta andan, dricka ett glas vin, god mat, tända ljus, titta en stund på varandra. Lördag var vi också ute och åkte lite kälke, stjärtlapp och pulka, en höjdare när Magnus åkte pulka! Igår hade vi uppstart för vårens barngrupper på Främjandet, kl 16 träffades vi i skogen, i mörkret med ficklampor, vi ledare hade hängt upp mjukisdjur i träden med och utan reflexer, så fick alla lysa och gå en bana runt och räkna hur många de såg. Väldigt spännande! Eftersom det var lä i skogen gick det att göra upp eld, så vi grillade korv och myste, det var en fantastiskt orginell uppstartsträff. Nu åter till lite jobb!

en morgon med goda intentioner

Imorse hade jag tänkt att jag och F skulle äta frukost i köket och inte i soffan som vi brukligen gör under vintermånaderna. Vi har också tänkt att F inte ska dricka välling alla mornar som hon också brukligen gör. Jag dukade således i köket, tände ljus, satte fram, vad jag tycker är god och även bra frukost; naturell yoghurt, hallon, bröd, smör, skinka, keso, avocado temugg till mig och två pressade apelsiner till F i glas. Jag åt rågrutor med mosad avocado, keso och skinka på, jättegott är det och mycket te till. F åt yogurt, många hallon, en hårdmacka med smör och skinka och lite apelsinjuice. Vi var duktiga och satt på varsin stol vid bordet, vi är båda väldigt morgontrötta, men till slut tyckte F att vi kan väll sitta i soffan. Så vi tog med våra frukostar och satte oss i soffan, mycket skönare faktiskt var det. Man behöver ju inte förändra allt på en gång, kan ju ta lite i taget. Vid kl nio var vi ute ur huset, F otroligt arg över att vi inte tog kälken, men den var fastklämd mellan bilen och garageväggen och jag orkade inte mecka med det, hon skrek väll halva vägen till förskolan, men sen bra. Väl där framme så upptäckte vi att de skulle åka skridskor idag, jag gick tillbaka hem och hämtade dessa. F sa att hon inte ville åka, men hade jag inte hämtat dem skulle hon säkert ångrat sig.

Nu ska jag försöka se film och arbeta flitigt ett tag till.


pallen

Hej igen!
Bara kort, här är min och Filippas romantiska pall, tjusig eller hur?!

maktmissbruk

Jag tittar just nu mycket på inspelad film från olika förskolor, vilket är intressant förstås. Ibland blir jag bara så upprörd och även sorgsen över vilka vuxna som barn utsätts för i förskolan. Igår tittade jag på en filmsnutt där en äldre kvinnlig förskollärare säger till en pojke fem år, Henrik, som är en pojke med ett naket ansikte, om ni förstår. Han är ett barn som är lite känslig skulle de flesta säga, han behöver i alla fall vuxna som är mycket kompetenta på att bemöta yngre människor. Den här situationen utspelas precis innan mellanmålet. (kärring) Pedagogen säger när de precis ska gå iväg för att äta mellanmål, "men Henrik, har du hål i strumpan? Jaa säger Henrik och tittar ner på sin strumpa, Jahaja säger då (kärring) pedagogen. Vad f-n menar hon med det? Jag hade kunnat ta detta uttalande med mer ro om hon i samma veva föreslagit att de skulle kunnat leta fram nya strumpor till Henrik, eller om hon följt upp med att undra om han frös om fötterna eller om det bara så kändes obekvämt. Men att bara konstatera och lämna obehaget hos honom, att hans föräldrar varit oansvariga och tagit på trasiga strumpor, är inget som ett barn någonsin ska behöva känna obehag för. Det som gör mig upprörd är också att Henrik kan ju inte välja att gå därifrån, han är helt utelämnad att tillbringa, infinna sig och formas varje dag tillsammans med denna pedagog. Det är av oerhörd vikt vilka vuxna som arbetar i förskolan och i skolan samt att de vuxna som arbetar i förskolan ser vikten i och följden av sitt förhållningssätt. Också viktigt att vi som föräldrar aldrig aldrig någonsin lämnar våra barn till vuxna där vi har en minsta aning eller tvekan om hur de bemöter våra barn, det är inte värt det. Nu tillbaka till filmerna.

att göra som man vill vara

Speciellt på morgonen kan jag tänka varför har jag inte planerat 1. vad jag ska ha på mig så att jag inte behöver i panik leta kläder 2. kollat så att rena kläder finns uppe från tvättstugan till dottern 3. packat Filippas väska med extra kläder och annat som ska med 4. packa mina egna träningskläder som ibland ska med. De flesta kvällar gör jag inte alls alla de här sakerna fast det är mitt eviga nyårslöfte att jag ska bli bättre på detta eftersom jag tror att jag blir mindre stressad och mer hel då. Ikväll dock har det hänt, jag har gjort i ordning kläder till mig och dotter. Jag har planerat lunch till mig själv. Väskan är inte gjord men det fanns mycket extra kläder i hennes skåp på förskolan så det känns lugnt. Jag har dansat ikväll kanske var det därför jag blev en bättre människa och tog tag i dessa små göromål. Dansen var ikväll, med ny rörelsekombination eller följd av rörelser och alldeles speciell musik, otroligt välgörande. Att den gör en hel och närvarande här och nu är en underdrift, tack för att det finns tillfälle att få dansa så här en kväll i veckan.


älskar att bo i Norrland

har just kommit tillbaka till jobbet efter en skidtur på lunchen. Så otroligt vackert ute, och härlig träning att skida. Nu lite dusch och sedan lite mat.

RSS 2.0